Πλακέτες Micro:bit

Μόλις έφθασε!

Το εκπαιδευτικό ίδρυμα Micro:bit δώρισε στο Τέμπο 25 εκπαιδευτικές πλακέτες για να μάθουμε να προγραμματίζουμε τη μουσική ή αλλιώς να μάθουμε να παίζουμε με τον προγραμματισμό.

Το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου μετακινήθηκε το 2013 από την κλασική διδασκαλία της πληροφορικής (παρουσίαση και εξάσκηση σε εργαλεία και δυνατότητες του υπολογιστή) στη διδασκαλία του προγραμματισμού μέσω physical computing. Αυτό σήμαινε ότι αντί τα παιδιά να διδάσκονται πως να δουλεύουν στον υπολογιστή, μαθαίνουν πώς να τον προγραμματίζουν και να τον κάνουν να δουλεύει όπως θέλουν.

Η όλη αλλαγή του εκπαιδευτικού παραδείγματος δίνει επίσης μεγάλη σημασία στη δημιουργικότητα, την πρωτότυπη σκέψη και τη συνεργασία. O προγραμματισμός διδάσκεται όχι ως αυτοσκοπός αλλά ως ένα εργαλείο για να δώσει δημιουργικές λύσεις. Στόχος επίσης είναι η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού μαθητών στον προγραμματισμό τόσο αγοριών όσο και κοριτσιών.

Το Micro:bit δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του BBC να δημιουργήσει μία φορητή και χαμηλού κόστους πλακέτα με στόχο την ένταξη της στη νέα διδασκαλία του προγραμματισμού. 1 εκατομμύριο πλακέτες μοιράστηκαν μέχρι σήμερα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε μαθητές ηλικίας 11-12 ετών.

Η πλακέτα BBC micro: bit μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση μιας πληθώρας κατασκευών από ρομπότ έως μουσικά όργανα – οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Προγραμματίζεται από οπουδήποτε υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και προγραμματίζεται μέσω μπλοκ, σε Javascript, Python, Scratch κ.α. Το Micro:bit χρησιμοποιείται ευρέως σε σχολεία σε όλο τον κόσμο, από τη Φινλανδία και την Ισλανδία μέχρι τη Σιγκαπούρη και τη Σρι Λάνκα. Στην ιστοσελίδα του θα βρείτε δεκάδες φανταστικές δραστηριότητες και σχέδια μαθημάτων που προσανατολίζονται προς τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Τέμπο θα χρησιμοποιήσει τις πλακέτες με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού πληροφορικής κ. Λία Τερζίδου με στόχο τον μουσικό πειραματισμό μέσω του προγραμματισμού. Από κοινού θα διαπιστώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως συμπεριληπτικό εργαλείο σε σχολικά και μη περιβάλλοντα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: