Εικόνες και ήχοι σ’ ένα παραμύθι

Την Κυριακή 25/2 βρεθήκαμε στη Βέροια σε μία κοινή δράση με το Ωδείο Φίλιππος Βέροια και την Πρωτοβουλία για το Παιδί. Στη δράση συμμετείχαν 40 παιδιά και νέοι ηλικίας 6-19 ετών.

Συγκεκριμένοι στόχοι της εκπαιδευτικής δράσης ήταν οι συμμετέχοντες/ουσες:

  • να μάθουν για τη μουσική και την τεχνολογία με ένα βιωματικό τρόπο
  • να πειραματιστούν με την τεχνολογία
  • να παρατηρήσουν και να αυτοσχεδιάσουν διαφορετικούς ήχους
  • να εκφραστούν μέσω της κατασκευής
  • να εντρυφήσουν στην ομαδικότητα
  • να βιώσουν και να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα

Αντικείμενο εργασίας ήταν το καινούριο παραμύθι της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με τίτλο «Το παιδί κι ο Δράκος». Είναι μια ιστορία για ένα παιδί που είχε στο σπίτι του ένα δράκο που πετούσε φωτιές και είναι κυρίως μια ιστορία για το πως το παιδί άρχισε σιγά σιγά να γίνεται κι αυτό με τη σειρά του δράκος, μέχρι να συναντήσει τη νεράιδα που βρίσκεται μέσα στην καρδιά του. Ένα παραμύθι γραμμένο για τα παιδιά της Πρωτοβουλίας για το Παιδί και εικονογραφημένο από τα ίδια.

Οι συμμετέχοντες/ουσες δούλεψαν σε μεικτές ομάδες των 3-4 ατόμων (μικρά και μεγάλα, απο την Πρωτοβουλία και το Ωδείο, κορίτσια και αγόρια) και ξεκίνησαν τον εικαστικό και ηχητικό πειραματισμό εκκινώντας από μία εικόνα και μία φράση από το παραμύθι.

Κατασκεύασαν κολάζ στις ομάδες τους με μια πληθώρα υλικών και τα αντιστοίχισαν με ήχους που ανταποκρίνονται στα συναισθήματα και τις σκέψεις που γεννούσαν οι δημιουργίες τους. Οι ήχοι παράχθηκαν χρησιμοποιώντας ενα πλήθος κρουστών, μουσικών οργάνων αλλά και πρωτότυπες πηγές ήχου μπουκάλια, κλειδιά, κοκ. Το επόμενο βήμα ήταν να κάνουν τα κολάζ τους αγώγιμα, με τη χρήση χαλκοταινίας ή αγώγιμης μπογιάς και να τα συνδέσουν όλα στις ηλεκτρονικές πλακέτες Bare Conductive, μία τεχνική που υλόποιούμε με την υποστήριξη του ΑstronArt. Στο τέλος, οι ήχοι φορτώθηκαν στις πλακέτες και αντιστοιχίστηκαν στα κολάζ, δημιουργώντας μία συλλογική εικαστική διαδραστική εγκατάσταση, η οποία αναμένεται να εκτεθεί στο κοινό στα εγκαίνια του καινούριου χώρου Ημερήσιας Φροντίδας της Πρωτοβουλίας για το Παιδί.

Τη δράση, εκτός από την ομάδα του Τέμπο, υποστήριξαν η Κατερίνα Παρασκευά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και ο μουσικός και ειδικός παιδαγωγός Νίκος Δούρας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές εικόνες από τη δράση και όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: