Ανοιχτά εκπαιδευτικά εργαστήρια

Το Τέμπο είναι μια πολιτιστική πρωτοβουλία που στόχο έχει την ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών πρακτικών με εργαλεία τη μουσική και την τεχνολογία. Υλοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας σε συνεργασία με μια πληθώρα εκπαιδευτικών οργανισμών. Παράλληλα με την προσπάθεια αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα καταγράφοντας και διαχέοντας τη μεθοδολογία και τα εργαλεία που αναπτύσσονται. Με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, διοργανώνει τρεις ανοιχτές εκπαιδευτικές συναντήσεις στις 10&11 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο του ΚΣΤΘ στο λιμάνι.

Τα εργαστήρια είναι χωρίς κόστος συμμετοχής αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης με αποστολή στο email to.tempoproject@gmail.com.

1. Παρασκευή 11/5/2018, 15:00-16.30, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αποθήκη Β1

“Η μουσική ως μέσο της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών”.

Περιγραφή εργαστηρίου:
Πρόταση για μια σειρά από δραστηριότητες και παιχνίδια μέσω των οποίων τα παιδιά εξοικειώνονται με τους ήχους της μουσικής (κλασικής, έθνικ, τζαζ), απελευθερώνονται, εκφράζονται και βρίσκουν ένα μονοπάτι για να δημιουργήσουν τα δικά τους συνθέματα.

Εισηγήτρια: Εύα Ιεροπούλου, Ωδείο Φίλιππος Βέροια

Η Εύα Ιεροπούλου σπούδασε φιλολογία, βιολοντσέλο και μουσικοπαιδαγωγικά. Έχει εκδόσει 5 μουσικά CD (με τραγούδια και μουσικά παραμύθια) και 8 βιβλία-ιστορίες για παιδιά (6 στα ελληνικά και 2 μεταφρασμένα στα γερμανικά) Είναι μέλος του μουσικού-θεατρικού σχήματος The Famiy Sound Machine. Διδάσκει βιολοντσέλο και μουσικοπαιδαγωγικά.

2. Δευτέρα 14/5/2018, 15:00-16.30, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αποθήκη Β1

“Τεχνολογία και Δραματοποίηση στην υπηρεσία της συμπερίληψης παιδιών με αυτισμό”.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους.

Η ανάπτυξη του συμβολικού παιχνιδιού αποτελεί ζωτικό στόχο για τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Το συμβολικό παιχνίδι προάγει τη μίμηση αλλά και τη φαντασία, την ευελιξία στη σκέψη, ενισχύει επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Ταυτόχρονα, το συμβολικό παιχνίδι αποτελεί έναν κοινό τόπο συνάντησης όλων των παιδιών, μια ευκαιρία συμπερίληψης των μαθητών με αυτισμό σε ομάδες που συμμετέχουν παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να παρουσιάσουμε σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής μια αναπτυξιακή προσέγγιση για το συμβολικό παιχνίδι και στρατηγικές ανάπτυξης δεξιοτήτων συμβολικού παιχνιδιού σε παιδιά με αυτισμό. Επιπλέον, θα εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να εξυπηρετήσει το συμβολικό παιχνίδι, και πιο συγκεκριμένα, την αυτόνομη (χωρίς φυσική ή λεκτική καθοδήγηση από ενήλικες) δραματοποίηση ενός παραμυθιού (Τα τρία γουρουνάκια) από μια μεικτή ομάδα παιχνιδιού (παιδιά με και χωρίς αυτισμό).

Λέξεις-κλειδιά: ανάπτυξη, συμβολικό παιχνίδι, αυτισμός, δραματοποίηση, τεχνολογία, συμπερίληψη.

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Ιωάννου, Ανεμόπτερο

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του University of Surrey (Roehampton) και από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί σε δομές ειδικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στη Βρετανία και την τελευταία δεκαετία εργάζεται ως αναπληρωτής δάσκαλος σε ειδικά και γενικά σχολεία της χώρας. Είναι μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του κέντρου συμπεριληπτικής εκπαίδευσης “Ανεμόπτερο” από το 2015. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αποτελεί η χρήση του παιχνιδιού και της δραματοποίησης για τη συμπερίληψη μαθητών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

3. Δευτέρα 14/5/2018, 17:30-19.00, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αποθήκη Β1

“Δημιουργική αξιοποίηση τεχνολογικού διαδραστικού υλικού στην εκπαιδευτική διαδικασία”.

Περιγραφή εργαστηρίου:
Στο εργαστήρι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεχνολογία “Bare conductive technology” η οποία περιλαμβάνει μία ηλεκτρική, αγώγιμη μπογιά και άλλα υλικά υψηλής τεχνολογίας όπως μικροεπεξεργαστές, καλώδια, ηχεία κ.λ.π. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω σε ένα υποτιθέμενο σχέδιο μαθήματος κατά το οποίο θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εν λόγω τεχνολογία η οποία μπορεί να «ζωντανέψει» τις πρωτότυπες δημιουργίες τους κάνοντας τες διαδραστικές (ανταποκρίνονται με ήχο στο άγγιγμα του θεατή).

Εισηγήτρια: Φανή Μπουντούρογλου, AstronART- ένα μεταφερόμενο εργαστήρι Τέχνης και Τεχνολογίας

Η Φανή Μπουντούρογλου είναι εικαστικός και διδάσκει το μάθημα των εικαστικών στην δημόσια εκπαίδευση. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών και στη συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στα Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές, και έχει εργαστεί στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης σε διάφορους φορείς. Τα τελευταία 14 χρόνια, είναι μόνιμη εκπαιδευτικός, διδάσκοντας αρχικά στην Δευτεροβάθμια και στη συνέχεια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμα, διαθεματικά STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Math) προγράμματα και προπονεί την ομάδα ρομποτικής του σχολείου της. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει ιδρύσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «AstronART»ο οποίος στοχεύει στη διάδοση και τη διάχυση της Τέχνης και της Τεχνολογίας μέσα από ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

αφίσα για κμστ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: