Μια μπάντα από το διάστημα

Μία από τις πιο ωραίες συνεργασίες μας με το Τέμπο ήταν αυτή με το Ανέμοπτερο . To Ανεμόπτερο είναι ένας Κοινωνικός Συνεταιρισµός για την Προώθηση της Παιδαγωγικής της Ένταξης στη Θεσσαλονίκη.

Ένα από τα δύο προγράμματα που ανέπτυξε το Ανεμόπτερο στο πλαίσιο της συνεργασίας μας ήταν το Space Band – Μια διαστημική μπάντα. Το εκπαιδευτικό σενάριο ανέπτυξαν και υλοποίησαν ο Μιχάλης Καπετανάκης και η Ειρήνη Παπαγεωργοπούλου για τρία παιδιά, 8, 7 και 5 χρονών. Σκοπός της δράσης ήταν να φτιάξουνε τα παιδιά με τριμελή ορχήστρα ηλεκτρονικής μουσικής με όργανα που τα ίδια θα κατασκευάζανε και θα βασιζόνταν στις πλακέτες Bare Conductive. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά είχαν ελλείψεις σε κοινωνικές δεξιότητες ενώ το ένα είχε επιπλέον αρθρωτικές και φωνολογικές δυσκολίες και το άλλο μαθησιακές.

 Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι των 3 συναντήσεων ήταν οι εξής:

  • Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών μέσω των κατασκευών και του πειραματισμού.
  • Η γνωριμία και το παιχνίδι με τεχνολογία άγνωστη μέχρι τωρα για τα παιδιά.
  • Η γνωριμία με την ηλεκτρονική μουσική.
  • Η συνεργασία, ο συντονισμός και ο συγχρονισμός των παιδιών.
  • Η δημιουργία ενός προσωπικού οργάνου ολοκληρωμένου τόσο αισθητικά όσο και τεχνικά.
  • Το παίξιμο μουσικής ως σύνολο.
  • Να καταφέρουν να κάνουν όλες τις απαραίτητες συνδεσμολογίες που η πλακέτα απαιτεί.
  • Να μοιραστούν υλικά, χώρο και ιδέες

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν αρχικά με την επεξεργασία της πλακέτας και με τη διερεύνηση του πως αυτή λειτουργεί. Πειραματίστηκαν δοκιμάζοντας διάφορα υλικά (καλώδια, χαλκοταινίες, αγώγιμα και μη αγώγιμα αντικείμενα, ηχεία μικρά και μεγάλα, τροφοδοσία power bank, κτλ). Στη συνέχεια άλλαζαν καρτες sd και έπαιζαν με διάφορους ήχους μεταξύ των οποίων και ηλεκτρονική μουσική. Συζήτησαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς για μια βασική δομή της μουσικής αυτής και μοίρασαν τους ρόλους που κάθε παιδι θα έχει ως μέλος μιας τέτοιας ορχήστρας. Στην επόμενη φάση ξεκίνησε η κατασκευή των 3 οργάνων. Η αισθητική που επιλέχθηκε ήταν η “διαστημική-εξωγήινη”, και εξαιτίας του είδους της μουσικής αλλά και από τη χρήση της τεχνολογίας ως αναπόσπαστο κομμάτι του οργάνου μας. Στο τελευταίο στάδιο και αφού τα παιδιά έφτιαξαν 3 μετακινούμενα και αυτόνομα όσον αναφορά την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και τον ήχο μουσικά τεχνο-όργανα ξεκίνησαν να δοκιμάζουν να παίξουν μαζί. Αφού έγιναν αρκετές πρόβες και δοκιμές στο συχρονισμό και απέκτησαν μια διαίσθηση του ποιοι συνδυασμοί ακούγονται “καλύτερα”, τα παιδιά αυτονομήθηκαν και αυτοσχεδιάσανε.

Η διαστημική μας μπάντα ντύθηκε με την ανάλογη εμφάνιση (γυαλιά, ηλεκτρικά ρολόγια, διαστημικά κράνη κτλ) και ολοκλήρωσε τη δράση με μια εντυπωσιακή performance την τελευταία μέρα.

Ευχαριστούμε τον Μιχάλη, την Ειρήνη και τα παιδιά για τις καταπληκτικές μουσικές τους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: